Lucruri interesante și amuzante despre dinozauri care te vor uimi. Știai că cel mai mare schelet de T-Rex descoperit vreodată a fost numit Sue?

de: Ozana Mazilu
08 07. 2023

Dinozaurii au devenit unele dintre cele mai interesante animale care au trăit vreodată pe această planetă.

Deși este distractiv să ne imaginăm o lume în care dinozaurii și oamenii sunt în viață în aceeași perioadă, probabil că nu este cea mai bună idee – cu toții am văzut cum stau lucrurile în Jurassic Park!

Următorul lucru cel mai bun este să învățăm tot ce putem despre aceste reptile antice și să ne dăm drumul imaginației. Am decis să vă dăm o mână de ajutor și am cercetat și scris cele mai interesante lucruri despre dinozauri pe care vi le puteți imagina.

Dinozaurii există de mai bine de 230 de milioane de ani! Cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă, cea mai mare parte a vieții de pe pământ a dispărut și, în următorii zece milioane de ani, dinozaurii au început să evolueze. Momentul exact când dinozaurii au intrat pentru prima dată în scenă este pus sub semnul întrebării, dar știm cu siguranță că a fost acum între 230-245 de milioane de ani.

Dinozaurii au trăit în epoca mezozoică. Era mezozoică a durat aproximativ de la 245 la 66 de milioane de ani în urmă și este în general împărțită în trei perioade de timp: perioadele triasic, jurasic și cretacic. Dinozaurii au evoluat pentru prima dată în perioada Triasic, au crescut ca număr și varietate în perioada Jurasică, au evoluat și mai mult în perioada Cretacicului și apoi, ei bine, aproape că au murit cu adevărat.

Curiozități despre dinozauri

Au evoluat de la reptile de mărimea pisicilor de casă. Cu aproximativ 244 până la 242 de milioane de ani în urmă, reptilele mici, dar agile, cunoscute sub numele de dinozauri, au crescut rapid și s-au răspândit în întreaga lume. Deși erau mult prea mici pentru a ajunge chiar și aproape de vârful lanțului trofic, au fost suficient de rapizi pentru a scăpa de prădători, suficient de mult pentru a evolua în dinozauri.

Dinozaurii sunt încă în viață, cu noi, astăzi! Totuși, nu alerga să țipi după ajutor, decât dacă se întâmplă să-ți fie frică de găini! De fapt, toate păsările sunt descendente ai dinozaurilor – chiar și umilul colibri. Toți dinozaurii non-aviari au dispărut, dar dinozaurii aviari au evoluat de-a lungul mileniilor în păsări.

Pterodactilii nu sunt, de fapt, dinozauri. Pterodactilii, împreună cu toate celelalte reptile asemănătoare dinozaurilor înaripați, nu aparțin familiei dinozaurilor, dar sunt clasificați ca pterozauri. În timp ce pterozaurii sunt într-adevăr legați de dinozauri, legătura este destul de îndepărtată, despărțindu-se de arhosauri.

Dinozaurii sunt împărțiți în două categorii principale. Pentru a spune simplu, fie un dinozaur este un saurischian (greacă pentru „șold-șopârlă”), fie este un ornitischian (greacă pentru „șold de pasăre”).

Primul dinozaur a fost numit înainte ca noi să ne dăm seama că există dinozaurii. În 1815, William Buckland, un profesor de geologie de la Universitatea Oxford a dat peste scheletul unui animal diferit de oricare dintre cele înregistrate anterior. Decizând că este o formă de reptilă dispărută de mult timp, el a numit-o „Megalosaurus” (greacă pentru „șopârlă mare”).

Dinozaurii au fost clasificați abia în 1842. La doar șapte ani după ce Buckland a descoperit megalozaurul, un geolog și soția sa au dat peste un nou schelet asemănător unei iguane în Sussex, Anglia, pe care l-au numit „Iguanadon”. Au început să apară mai multe fosile, așa că Sir Richard Owen (care a fondat mai târziu Muzeul de Istorie Naturală din Londra) a clasificat fosilele ca aparținând familiei „Dinosauria” (greacă pentru „șopârle teribile”).

Dinozaurii nu au fost numiți așa pentru că inspirau teroare. Când Sir Richard Owen a venit cu numele pentru dinozauri, a vrut să spună cuvântul teribil într-un sens diferit. El i-a descris ca fiind „înfricoșător de mari”, ca fiind mult mai mari ca dimensiuni decât orice reptile cunoscute anterior. Poate că, dacă prima fosilă pe care a întâlnit-o ar fi fost cea a unui T-Rex, ar fi spus-o într-un sens mai mult literal.

Când iguanodonul a fost reconstruit pentru prima dată, degetul mare a fost plasat deasupra nasului. Abia după 40 de ani, în 1878, când au fost dezgropate mai multe schelete de iguanodon, ne-am dat seama că degetul mare și înțepător nu era ca un corn de rinocer, ci un deget ciudat, asemănător unui deget mare. Până în ziua de azi, paleontologii încă nu au găsit un motiv bun pentru care iguanodonii au dezvoltat degete mari atât de lungi, înțepătoare, deși poate să fi fost pentru autoapărare.